Istoria narghilelei

0
January 02, 2018
O narghilea este un dispozitiv de fumat originar din India. Narghilele moderne cu care suntem obisnuiti sunt diferite de forma orginala pe care acest instrument l-a avut acum o mie de ani. Primele narghilele au fost descoperite la granita dintre India si Pakistan si erau construite dintr-o nuca de cocos si un tub rudimentar. Scopul originar al acestora era fumatul opiului si a hasisului. Forma moderna a narghilelei a inceput sa apara in Orientul Mijlociu, cand nuca de cocos a fost inlocuita cu lemnul, iar opiul cu tutun. Acesta din urma se aseamana foarte mult cu ceea ce folosim si astazi, singura diferenta era ca acel tutun nu era imbogatit cu arome.
Narghileaua a devenit populara datorita expansiunii Imperiului Otoman. In urma cu aproximativ 500 de ani in Europa aceasta era folosita cu precadere de persoanele instarite, nobili si intelectuali. Fiind un dispozitiv scump si exotic, proletariatul nu avea acces la acesta. Cu timpul, datorita noii piete de desfacere si a clientilor pretentiosi care erau dispusi sa plateasca foarte multi bani pentru o narghilea unicat, producatorii au inceput sa foloseasca materiale din ce in ce mai scumpe pentru a le crea. Astfel, alama si sticla au inlocuit corpul de lemn al narghilelei, iar cei mai celebrii artisti ai Orientului erau angajati pentru a picta aceste instrumente care devenisera in randul europenilor instariti un adevarat simbol al statutului social.
Cu timpul, cultura narghilelei a devenit atat de importanta pe teritoriul Imperiului Otoman, incat impachetatul tutunului era ridicat la rang de arta, iar carbunii puteau fi manipulati numai de persoane care aveau o specializare in acest sens.
In epoca moderna, tutunul care este fumat cu ajutorul unei narghilele este aromatizat, existand pe piata zeci de mii de combinatii posibile. Sunt disponibile si amestecuri care inlocuiesc tutunul pentru a nu cauza dependenta in randul nefumatorilor. Datorita popularizarii acestui instrument, imaginea sa s-a schimbat din dispozitiv pentru fumat droguri intr-unul inofensiv.
Cu timpul, narghileaua a devenit mult mai accesibila ca si pret, si a devenit o metoda preferata de a fuma tutun pe intreg globul.

About the author

Donec non enim in turpis pulvinar facilisis. Ut felis. Praesent dapibus, neque id cursus faucibus. Aenean fermentum, eget tincidunt.

0 comments: